10 praktijkvoorbeelden met als thema Invoering

 • Bibliotheek Hilversum selecteert stagiairs via intake

  Bibliotheek Hilversum biedt al een aantal jaren maatschappelijke stages aan. Op een bijzondere manier: een intake is een vast onderdeel van het selecteren van leerlingen. Saskia Hoenderkamp, MaS-begeleider vanuit de bibliotheek: “Zo weten we zeker dat leerlingen gemotiveerd aan het werk gaan.”

  Lees volledig nieuwsitem
 • School helpt leerling ontdekken waar ze goed in zijn

  Voor veel scholen is het geen gemakkelijke opgave om maatschappelijke stage in het curriculum te integreren. Het Elzendaalcollege uit Boxmeer bundelde zijn ervaringen in het beleidsplan ‘Samen ontdekken waar je goed in bent’.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Regionale startbijeenkomst maakt betrokkenen warm voor stageproject

  Met een regionale startbijeenkomst kun je scholen, leerlingen, stageaanbieders en de gemeente enthousiasmeren voor de maatschappelijke stage. Zeker als je hen voldoende ruimte geeft voor eigen inbreng, zo blijkt uit de geslaagde startbijeenkomst van de gemeente Westland op 18 april 2008. Soms helpt een informele sfeer hierbij.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Methodiek helpt leerlingen goede stage te kiezen

  Spectrum Maatschappelijke Ontwikkeling Gelderland ontwikkelde een methodiek voor kwalitatief hoogwaardige stages. Dankzij de methodiek worden leerlingen bewogen om een stage te kiezen die bij hen past en krijgen ze een positief beeld van vrijwilligerswerk. Daardoor is het leerrendement van de stage hoog.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Meeting Point maakt scholen goed benaderbaar voor stagebieders

  Momenteel zijn veel scholen voor voortgezet onderwijs - in sommige gevallen samen met een stagemakelaar - op zoek naar maatschappelijke stageplaatsen. Naast het aanboren van bestaande netwerken, bedenken ze allerlei creatieve oplossingen in hun zoektocht. Het opzetten van een Meeting Point (MP) is daar een van. Het NOVA College heeft enkele jaren geleden als eerste in Nederland een MP opgezet, waardoor de school goed toegankelijk is voor stagebieders.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Stedelijk College Zoetermeer verzorgt stages vooral zelf

  Op het Stedelijk College Zoetermeer (vmbo) bestond de maatschappelijke stage al lang voordat de minister met de plannen kwam. Vanaf 2004 helpen derdeklassers zo’n 7 weken als vrijwilligers mee in gezinnen. Deze stage gaat door in de 4de klas. De school kampte ondanks deze stages nog met een tekort aan stageplaatsen. Daarom werd het schoolrestaurant omgevormd tot een VanHarte Resto, waar mensen uit de omgeving kunnen komen eten. Hier doen leerlingen hun maatschappelijke stage.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Het Kwadrant zet stevig in op begeleiding

  Leerlingen van Het Kwadrant uit Bergen op Zoom worden goed voorgelicht over maatschappelijke stage. Daarnaast begeleidt hun mentor hen. Maar dat is niet alles: leerlingen van deze school krijgen ook een buddy. Dat is een leerling die in het verleden bij dezelfde organisatie de maatschappelijke stage heeft gedaan en die meegaat om de nieuweling wegwijs te maken.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Maatschappelijke stage koppelen aan het vak economie

  Koppeling van maatschappelijke stage aan het vak economie komt niet vaak voor. Toch is dit heel goed mogelijk. Laat leerlingen eens kijken hoe efficiënt een organisatie is of welke reclame-uitingen ze heeft. Of verzorg een stage waarvoor een ondernemende instelling nodig is.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Amsterdam lanceert website maatschappelijke stages

  VO-leerlingen in Amsterdam kunnen sinds 4 februari 2009 via een speciale website op zoek naar maatschappelijke stages. Stagevoorjou.nl is een initiatief van onder meer de Vrijwilligerscentrale Amsterdam, VO-scholen en de gemeente. De site helpt leerlingen een stage te vinden die goed bij hen past.

  Lees volledig nieuwsitem