12 praktijkvoorbeelden in de sector Onderwijs en educatie

 • Filmpjes maken over vrijwilligerswerk als maatschappelijke stage

  Leerlingen van het Kastanjecollege in Maassluis maakten voor hun maatschappelijke stage een aantal filmpjes die een beeld geven van vrijwilligerswerk. Waar kun je dat doen en wat doe je dan precies? Zo bereidden zij andere leerlingen weer voor op hun maatschappelijke stage.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Inburgeraars helpen met de Nederlandse taal

  Leerlingen van het Dorenweerd College in Doorwerth hielpen in het kader van hun maatschappelijke stage inburgeraars met de Nederlandse taal en het werken met computers. Zowel de leerlingen, docenten als inburgeraars waren erg enthousiast over de stage.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Op zoek naar een stage tijdens MaS Match

  MaS Match vond plaats op 18 april 2011. Tijdens dit event leerden leerlingen van alles over maatschappelijke stage. Hoe je die kunt invullen, wat vrijwilligerswerk inhoudt en welk werk het leukst is voor jou.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Scholieren geven tijdens debat feedback op maatschappelijke stage

  Hoe kunnen we de kwaliteit van maatschappelijke stages verbeteren? Wie beter om dat te beoordelen dan scholieren zelf? Daarom vroeg de Nationale Jeugdraad scholieren om feedback. Tijdens een werklunch voorzagen zij minister Van Bijsterveldt en haar beleidsmedewerkers van tips en advies. De ‘lessons learned’ op een rij.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Leerlingen Gymnasium Bernrode bereiden zich zelf voor op maatschappelijke stage

  Op Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther bereiden leerlingen zich zelf voor op een maatschappelijke stage. Ze zoeken geheel zelfstandig een adres waar ze aan de slag kunnen. Zo wil de school de zelfredzaamheid van leerlingen stimuleren. Voor leerlingen die écht niets kunnen vinden, heeft de school als achtervang een bestand met stageaanbieders.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Het Kwadrant zet stevig in op begeleiding

  Leerlingen van Het Kwadrant uit Bergen op Zoom worden goed voorgelicht over maatschappelijke stage. Daarnaast begeleidt hun mentor hen. Maar dat is niet alles: leerlingen van deze school krijgen ook een buddy. Dat is een leerling die in het verleden bij dezelfde organisatie de maatschappelijke stage heeft gedaan en die meegaat om de nieuweling wegwijs te maken.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Stichting Cross Your Borders helpt bij inbedding maatschappelijke stage in curriculum

  Stichting Cross Your Borders (CYB) is een jongerenvrijwilligersorganisatie die meerdaagse onderwijsprojecten organiseert op meer dan 100 middelbare scholen in heel Nederland. De projecten bestaan uit praktische ‘actiedagen’ gekoppeld aan een interactief onderwijsprogramma over de maatschappij en de wereld. Ze zijn een uitstekend voorbeeld van inbedding van de maatschappelijke stage in het curriculum.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Vmbo-leerlingen lopen stage op hun oude basisschool

  2 leerlingen van het Goese Lyceum deden een maatschappelijke stage op hun oude basisschool De Kirreweie. Zij benaderden hun oude meester en konden meteen aan de slag.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Leerlingen helpen vluchtelingen met Nederlandse taalvaardigheid

  Vluchtelingen kunnen vaak wel wat hulp gebruiken bij het onderhouden van hun Nederlandse taalvaardigheid. Daarom zoekt Vluchtelingenwerk Vianen taalmaatjes. Vrijwilligers die vluchtelingen helpen met het Nederlands, in een ontspannen, huiselijke sfeer. Dit levert bijzondere maatschappelijke stages op met een zeer persoonlijk tintje.

  Lees volledig nieuwsitem