15 praktijkvoorbeelden in de sector Natuur en milieu

 • Maatschappelijke stage op de Floriade 2012

  Zo’n 2 miljoen mensen bezochten tussen 5 april en 7 oktober de Floriade in Venlo. Dit mega-evenement had niet gerealiseerd kunnen worden zonder de inzet van vrijwilligers. Zij bemanden de paviljoens, begeleidden bezoekers en ondersteunden bij themaworkshops. 4 maatschappelijke stagiairs kregen een belangrijke opdracht in het Huis van de smaak.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Maatschappelijke stage bij de boer

  Middelbare scholieren helpen boeren en klimaatonderzoekers met de maatschappelijke stage ‘Meten voor een duurzame boerderij’. Op de boerderij voeren ze metingen aan de bodem uit. De gegevens die ze verzamelen, zetten de boer aan tot nadenken over zijn bedrijfsvoering. En wetenschappers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen Universiteit gebruiken de gegevens voor hun onderzoek. De leerlingen leren niet alleen over de bodem, maar ook over het reilen en zeilen op de boerderij.

  Lees volledig nieuwsitem
 • MaS op Schiermonnikoog: ‘Kleine gemeente zorgt voor betrokkenheid’

  Natuurmonumenten is de grootste aanbieder van maatschappelijke stages op Schiermonnikoog. Het eiland telt slechts 1.000 inwoners en heeft een middelbare school met een kleine 25 leerlingen. Wat zijn de voordelen en nadelen van stagelopen in zo’n kleine gemeente? En wat doen stagiairs bij Natuurmonumenten?

  Lees volledig nieuwsitem
 • Een maatschappelijke stage bij een afvalverwerkingsbedrijf

  Stef Auburger, havoleerling uit de derde klas van het Eerste Christelijk Lyceum uit Haarlem, liep zijn maatschappelijke stage bij afvalverwerkingsbedrijf Spaarnelanden nv. In een filmpje vertelt hij over zijn ervaring met grofvuil ophalen en werken bij de vuilstort.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Leerlingen begeleiden grote schoonmaakactie

  De Anna Maria van Schurman Scholengemeenschap (AMS) uit Franeker hield 20 september een grote schoonmaakactie in de wijk rond de school. Leerlingen uit de derde klas coördineerden de schoonmaakactie in het kader van hun maatschappelijke stage.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Maatschappelijke stage bij de ANWB

  De ANWB staat met ruim 4 miljoen leden middenin de maatschappij. Als maatschappelijke organisatie vindt ze het heel belangrijk om te investeren in de jeugd en de toekomst. Daarom biedt de ANWB sinds 2009 diverse maatschappelijke stages aan. Voor het project ‘ANWB Naturewise’ bivakkeren leerlingen bijvoorbeeld 2,5 dag in de vrije natuur en helpen ze onder meer bij het verwijderen van ongewenste vegetatie.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Rondleiding door het Nationaal Fruitpark voor senioren

  Floor Peters van de stichting Nationaal Fruitpark in het Betuwse Ochten heeft al meerdere keren maatschappelijk stagiairs op zijn bedrijf ontvangen. Zij organiseerden rondleidingen door het Fruitpark voor senioren. Zowel voor de jongeren als de ouderen een erg geslaagde stage.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Amsterdamse jeugd op Utrechts platteland

  ‘Stadse’ Amsterdamse scholieren kunnen voor hun maatschappelijke stage een dag meelopen bij boerenbedrijven in het Groene Hart in Utrecht. Ze maken er kennis met het boerenleven en de Nederlandse landbouw.

  Lees volledig nieuwsitem
 • Groene stage bij Resto VanHarte

  Lisa, Jerry en Felicia deden een groene stage bij Resto VanHarte. De scholieren hielpen met het koken en serveren van de maaltijden, en leerden over gezond eten, verse producten en liefdevolle bereiding. Ook hadden de leerlingen leuk contact met de bezoekers van het buurtrestaurant.

  Lees volledig nieuwsitem